//Egymás ellen a két jó barát
„Szlavi Trifonov pártja egyedül, 65 mandátummal, teljes felelősséget vállalva,  kisebbségi kormányt alakít” #moszkvater

Egymás ellen a két jó barát

MEGOSZTÁS

A sikertelen április 4-i parlamenti választások után három hónappal július 11-én ismét az urnákhoz járultak Bulgáriában. Az előző parlamentbe került pártok ugyanis nem tudtak kormányt alakítani, ezért most a választásokat meg kellett ismételni. A választás a részvétel közel 10 százalékos csökkenése mellett az áprilisihoz hasonló széttöredezett parlamenti viszonyokat eredményezett. A különbség annyi, hogy az akkori első és második helyezett most helyet cserélt.

„Szlavi Trifonov pártja egyedül, 65 mandátummal, teljes felelősséget vállalva,  kisebbségi kormányt alakít” #moszkvater
„Szlavi Trifonov pártja egyedül, 65 mandátummal, teljes felelősséget vállalva,  kisebbségi kormányt alakít”
Fotó:EUROPRESS/AFP/HANDOUT/7/8 TV

A megismételt választásokon a Központi Választási Bizottság (CIK) 98,92 százalékos feldolgozottsága szerint a választások győztese a Szlavi Trifonov vezette Van ilyen nép pártja, amely a 240 fős parlamentben az áprilisi 51 helyett most 65 mandátumot szerzett. A második helyen a 10 éven át kormányzó, Bojko Boriszov vezette Bulgária Európai Fejlesztéséért (GERB) párt 75 helyett 63 képviselői helyet szerzett. A választói aktivitás az áprilisi 49,1 százalékkal szemben most 41 százalékos volt. Végleges hivatalos eredmények csütörtökön várhatók, de a hátralevő időben lényeges változás nem várható.

A hagyományos parlamenti pártok közül az oroszbarátnak mondott Bolgár Szocialista Párt (BSZP) listájáról 43 helyett 36, az etnikai török liberális párt, a Jogok és Szabadságok Mozgalma (DPSZ) listájáról 30 helyett 29 képviselő került a parlamentbe a tavaszi választásokhoz képest. Növelte azonban mandátumaik számát a tavaly nyári kormányellenes tüntetéseket szervező másik protestpárt, a Demokratikus Bulgária (DB) 27-ről 34-re. A Maffia takarodj viszont egy mandátumot veszített, 14 helyett 13-an képviselőjük került be a parlamentbe.

„Bár a protestpártok 95-ről 110-re növelték mandátumaik számát, nem tudtak többséget szerezni az új 46. új parlamentben sem”

Az előző 45. parlament döntése értelmében Bulgária történetében most először a 300 fősnél nagyobb választókörzetekben kötelezően előírták a gépi voksolást, amelyeket 10 516 berendezéssel bonyolítottak le. Amíg a bolgár liberális sajtó a gépi szavazás sikeréről zengett dicshimnuszokat, addig a volt kormányzó párt, a GERB aggodalmának adott hangot. Boriszov a szavazások napján a következőket mondta: „Európa megélte a venezuelai Maduro féle választást. Ami főleg külföldön történik, az maga az évszázad csalása. Szakembereknek mondott emberek járkálnak és nyúlnak bele a gépekbe, senki sem tudja kik ők, honnan jöttek. De nem ez a legfontosabb, hanem a káosz, amit okoztak. Az emberek órákig állnak sorba. Az emberek 7-kor kezdenek, de 9-kor van az első munkaértekezlet. Ezer számra érkeznek a panaszok, leállnak a gépek, nincsenek nyomtatók. Totális káosz. Céljuk a választások eladása. A demokrácia rossz dolog számukra. Hálás vagyok az Úrnak, hogy legalább életben hagytak minket. Mert ezek annyira veszélyesek, épphogy nem börtönöztek be, és nem öltek meg bennünket. Ezek olyanok, mint az 1944. szeptember 9-i partizánok, akik emberekkel etették a disznókat”.

A győztesnek kikiáltott Szlavi Trifonov, még a végleges hivatalos választási eredmény kihirdetése előtt rendkívüli sajtótájékoztatót tartott. Ebben a showman elmondta, hogy nála a koalíciós kormányzás negatív kicsengésű tartalommal bír, ezért úgy döntött, hogy

„pártja egyedül, 65 mandátummal, teljes felelősséget vállalva,  kisebbségi kormányt alakít”

Még át sem vette Rumen Radev államfőtől a kormányalakítási megbízását, de meghirdette kormánya összetételét, leendő politikájának prioritásait, amelyben ő maga nem vállal szerepet. Miniszerelnöknek a magyarul is beszélő Nikolaj Vaszilevet ajánlotta, aki 1994-ben Budapesten szerzett közgazdasági diplomát, és a cár, II. Szimeon Szakszoburggotszki, valamint és a szocialista vezetésű Sztanisev-kormányban kapott miniszteri tárcákat. Trifonov továbbá elmondta, hogy minden tárca élére több nyelven beszélő, magasan képzett szakértőket jelöl.

Az új kormány prioritásai közül kiemelte a gyermekgyógyászat fejlesztését, az autópályák építésének befejezését, az állami bürokrácia leépítését és az államigazgatás digitális átalakítását. Ezen kívül Trifonov a fantázia világába illő bejelentéseket is tett, ajánlásokat tesznek a NASA-nak, hogy egy férfi és egy nő legyenek az első bolgár űrhajósok, és legyen még egy észak-macedón is. Boriszov viccelődött az ötleten, mondván, hogy egy bolgár és egy észak-macedón űrhajós egyszerre a világűrben biztosan a csillagok háborújához vezetne.

„A kisebbségi kormányzás bejelentése arcul csapása a másik két protespárt, a Demokratikus Bulgária és Maffia, takarodj pártok számára, akik zsíros miniszteri bársonyszékekről álmodoztak”

Georgi Markov nálunk is ismert bolgár publicista szerint „kár volt a tojásokért és a paradicsomokért, amelyeket az utcai tüntetők tavaly a középületekre dobáltak, kár a belógatott akasztókötelekért, és a vállakon cipelt koporsókért. A kápók miniszteri bársonyszékek nélkül hoppon maradtak”. https://moszkvater.com/mar-akasztana-a-bolgar-ellenzek/

Bojko Boriszov is sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, hogy Rumen Radev államfő miatt a szavazatjogosultak 60 százaléka nem ment el szavazni, az ideiglenes ügyvivő kormány belügyminisztere, Bojko Raskov pedig a választások előtti napokon GERB aktivisták százait tartóztatta le, megfélemlítve a jobboldali párt szimpatizánsait. Továbbá elmondta, hogy a választások napján, amíg Trifonov pártja a roma negyedekben toborzott szavazókat, addig Raskov belügyminiszter a televízióban agitált kampánycsend idején.  Boriszov kétségbe vonta, hogy Trifonov pártja 65 mandátummal működőképes kormányt tudna alakítani. Szerinte Trifonovnak esze ágában sincs kormányt alakítani, arra játszik, hogy Rumen Radev ideiglenes kormánya parlamenti ellenőrzés nélkül tovább kormányozzon elnöki teljhatalommal.

„Bojko Boriszov és Szlavi Trifonov egyébként valamikor közeli jó barátok voltak”

Az ezredforduló tájékán együtt jártak bulizni Egyszer egy családi összejövetelére Trifonov még egy 200 kilós disznót is levágott, hogy kedveskedjen barátjának. Boriszov elmondása szerint a nézeteltérések kettőjük között akkor kezdődtek, amikor 2010-ben a showman 50 százalékos befolyást kért Boriszov pártjában, fele arányban ő is minisztereket akart kinevezni a GERB nevében, de Boriszov ezt elutasította. Mára a helyzet megváltozott, a választási kampányban Trifonov helyettesét megkérdezték, vállalnák-e a nyilvános vitát Boriszovval. Tosko Jordanov a következőképpen válaszolt: „Az amerikaiak terroristákkal nem tárgyalnak, mi sem”.

MEGOSZTÁS

Magyarországi bolgár kertészek leszármazottjaként született 1951-ben Budapesten. A Budapesti Metropolitan Egyetem turizmus oktatója, a Kispesti Bolgár Nemzetiség elnöke, az Országos Bolgár Önkormányzat tagja, az önkormányzat mellett működő Bolgár Kutatóintézet főmunkatársa. A Magyar Nemzet napilapnak 2009-től rendszerességgel küldi tudósításait. Legfőbb kutatási területe a turizmuson kívül a Balkán problémái, a bolgár belpolitika, a bolgár történelem, a hazai bolgárság története, ezen belül a bolgár-magyar történelmi kapcsolatok feltárása. A hazai média és politikai intézetek Bulgária-szakértőként tartják nyilván.