//Diverzáns akció Kurszk ellen

Diverzáns akció Kurszk ellen

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napon az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az aktuális donbasszi orosz offenzíva, miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Kijev tényleg ellentámad? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború augusztus 10-i eseményeiről.

▪️ A Tyetkino határátkelőt ért ukrán tüzérségi támadásra válaszul az orosz haderő a Szumi és Csernyigovi területeken fekvő ukrán célpotok ellen intézett csapást.

▪️ Ukrán diverzáns-felderítő csoport szabotázsakciót hajtott végre a Kurszki területen fekvő Ljubickoje térségében, felrobbantva egy távvezeték oszlopot. Továbbá Lgov és Szudzsa települések közt a vasúti pályában minimális kár keletkezett.

▪️ Szlavjanszk térségét tüzérségi párbajok jellemzik, a 3. gépesített lövészhadosztály tüzérei Nyikolszkoje falu közelében megsemmisítettek egy ukrán M777 vontatott tarackot.

▪️ Szeverszk térségében Verhnokamjanszkoje településért folynak a harcok. Az orosz haderő a várostól keletre ásta be magát, miközben igyekszik a városközpont irányába előrenyomulni.

▪️ A szomszédos Szoledar esetében a luganszki 6. kozák ezred egységei fokozzák a tűzálló anyagokat gyártó Belokamenszkij üzem elleni támadásokat. Egyúttal az orosz-szakadár szövetséges haderő további egységei folytatják a Bahmutszkoje és Jakovlevka falvak elleni offenzívájukat.

▪️ Artyomovszk keleti külterületein a Wagner katonai magánvállalat rohamcsapatai tovább folytatják az ukrán védelem felőrlését.

▪️ Gorlovkától északra az orosz haderő elfoglalta Zajcevo települést, számos ukrán hadifoglyot ejtve.

▪️ A Donyeck melletti Peszki térségében jelenleg pozícióharcok folynak a településtől északnyugatra. A várható visszavonulást előkészítendő az ukrán haderő a szomszédos Vogyanye és Pervomaszkoje falvak védelmét erősíti meg.

▪️ Zaporozsje térségében az orosz haderő csapást mért a “Hortyica” területvédelmi zászlóalj bázisára a szomszédos Kusugum településen.

▪️ Vélhetően az energodari atomerőművet érő támadások csökkentése érdekében az orosz haderő dnyepropetrovszki és a marganyeci ukrán célpontokat támadott.

▪️ Az éjszaka folyamán újabb ukrán HIMARS támadás érte a kahovkai vízerőművet, a beérkező rakéták többségét sikerült a telepített légvédelemnek elfognia. A normál üzemben működő Dnyeper átkelő csak kisebb sérüléseket szenvedett, a forgalom jelenleg is használja.

▪️ Szintén az éjszaka folyamán tüzérségi támadás érte Nyikolajev térségét, amely során a Galcinovo közelében megsemmisült a 28. önálló gépesített dandár bázisa.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.