//Bajban van Zelenszkij?
Stier Kosztur #moszkvater

Bajban van Zelenszkij?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal az orosz-ukrán háborúban kialakult patt helyzetről, az ukrán vezetés, mindenek előtt Volodimir Zelenszkij felett gyülekező sötét fellegekről beszélgettünk.

Két, pontosabban négy cikk miatt került a napokban ismét a figyelem középpontjába Ukrajna. Előbb a Time magazin, ahol tavaly még az év emberének választották Zelenszkijt, meglehetősen pesszimistán ábrázolta az ukrán politikum állapotát, majd néhány nap múlva az Economist volt tele az ukrán főparancsnokkal, akinek szavaiból azonban sokan azt emelték ki, hogy a háború zsákutcába került. Ezek az írások is tükrözik a Nyugaton egyre erősödő kiábrándultságot, háborús fáradtságot, ráadásul ahogy nő a szkepticizmus Nyugaton, úgy válik egyre ingatagabbá a belpolitikai talaj is a jelenlegi vezetés alatt Ukrajnában.

Tényleg zsákutcába jutott a háború? Miért csak most ismeri fel a nyugati sajtó, hogy Ukrajna ebben a háborúban nem győzhet? A várakozások felfokozásával a saját csapdájába esett a Nyugat? Mivel magyarázható, hogy az ukrán elit legalábbis egy része egyre reálisabban látja a helyzetet? Tényleg kiéleződött a hadsereg vezetése és a politikai vezetés között az ellentét, vagy most már egyszerűen csak nyíltabban lehet erről beszélni? Mit üzent a The Economistnak nyilatkozva Valerij Zaluzsnij vezérkari főnök? Ő lenne Zelenszkij egyik lehetséges utódja? Inog-e egyáltalán az elnök széke? Lesz-e tavasszal elnökválasztás, és ki győzhet ezen? Közeledik-e a konfliktus befagyasztása? mikor lehet reális esély a tűzszünetre?

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével és Kosztur Andrással a XXI. Század Intézet vezető kutatójával, a moszkvater.com állandó szerzőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.