//A krasznodari jótevő
Szergej Nyikolajevics Galickij #moszkvater

A krasznodari jótevő

MEGOSZTÁS

Ha már született írás az ukrán futballt behálózó, az utánpótlás nevelésre és a bajnokság színvonalára is sötét árnyat vető oligarchikus rendszerről, nézzük meg, hogy mi a helyzet Oroszországban. A kivétel erősíti a szabályt alapon bemutatunk egy olyan oligarchát, aki nem állami pénzeken, hanem a saját erejéből gazdagodott meg.

Szergej Nyikolajevics Galickij 1967-ben született a Krasznodar megyei Lazarovszkoje nevű kis faluban, akkor még Arutonyan családnévvel. Saját bevallása szerint 75 százalék orosz, 25 százalék örmény vér csörgedezik az ereiben. A gyökereire büszke, de az örmény nyelvet már nem beszéli. Házasságkötése után vette fel a felesége családnevét, így lett Galickij.

Szergej Nyikolajevics Galickij #moszkvater
Szergej Nyikolajevics Galickij
Fotó:EUROPRESS/Alexey Filippov/Sputnik

Szergej 1993-ban végezte el a kubanyi egyetem közgazdasági szakát. A következő évben megállapított disztributor vállalkozását, és különböző kozmetikai cégek termékeit fogalmazta. Ezután diszkont áruházláncot hozott létre. Vállalkozásai, tőzsdei befektetései annyira sikeresek voltak, hogy vagyona 2008-ra nagyjából egymilliárd dollárra hízott. Ekkor alapította meg az FK Krasznodar labdarúgó csapatát, és mivel az egyesület minden szempontból megfelelt a profi követelményeknek, el is indult az orosz harmadosztályban.

„Némi szerencsének is köszönhetően 2011 júniusában az FK Krasznodar lejátszotta első mérkőzését az orosz Premjer ligában”

Azóta a csapat folyamatosan résztvevője az Európa-liga küzdelmeinek. A tulajdonos 2013-ban a saját pénzéből, egy kopejka állami támogatás nélkül felépítette a csapat új stadionját és mellé a labdarúgó akadémiát. A csapata éves költségvetése 90 millió dollár.

Galickij azonban nemcsak a futballra áldoz. 2017-ben a stadion mellé épített egy szolid szórakoztató parkot, ahol van nyári amfiteátrum, hatalmas szökőkút, ami télire korcsolyapályává alakul, streetball pálya, meg sok más egyéb. Vagyonát 2018-ban tízmilliárd dollár körülire becsülték. Adakozik, alapítványokat tart fent, nem véletlen, hogy Krasznodar díszpolgára és Putyin elnök is többször kitüntette.

„Galickijról nem szólnak pletykák, nem partyarc, dolgozik. De az orosz futball gondjain ő sem tud segíteni”

2017-ben a stadion mellé épített egy szolid szórakoztató parkot, ahol van nyári amfiteátrum, hatalmas szökőkút, ami télire korcsolyapályává alakul, streetball pálya, meg sok más egyéb #moszkvater
2017-ben a stadion mellé épített egy szolid szórakoztató parkot, ahol van nyári amfiteátrum, hatalmas szökőkút, ami télire korcsolyapályává alakul, streetball pálya, meg sok más egyéb
Fotó:EUROPRESS/Vitaliy Timkiv/Sputnik

Oroszországban egyre nehezebb olyan gazdag embert találni, akik a futballba szeretnének fektetni. Az öt kiemelkedően gazdag csapat a Zenit, a Krasznodar, a moszkvai Lokomotív, a Torpedo és a CSZKA. A Zenit tulajdonosa az az Alekszandr Medvegyev, aki a Gazprom Export vezérigazgatója. A cég a Gazprom leányvállalata. De hogy ne szűkölködjön, természetesen tagja a Gazprom igazgatótanácsának, mellesleg a jégkorong liga elnöke. Az évi 65 millió dollárból gazdálkodó CSZKA tulajdonosa az ukrán származású oligarcha, a szervezett bűnözéssel, bundázással megvádolt, egy gyilkossági kísérletet is túlélt Jevgenyij Giner, aki 2001-ben vette meg a pályájuk helyéről „lovaknak” nevezett klubot. A Lokomotiv Moszkva főnöke a médiamogul Vaszilij Kiknadze, de a 2018-ig tulajdonos Ilja Gerkusz is támogatja továbbra is a csapatot. A Szpartak Moszkva tulajdonosi székében a Lukoil vezérigazgató-helyettese Leonyid Fedun ül. Az egykor szebb napokat látott, jelenleg a másodosztályban vitézkedő Torpedo Moszkvát 2017-ben cca. 300 millió (kb. 1.4 milliárd forint) a Moszkvai Hitelbank tulajdonosa és fő részvényese vásárolta meg, és jelen pillanatban jó úton jár, a feljutásért küzd.

„Ezek a tulajdonosok a saját csapatuk eredményességét tartják szem előtt, az utánpótlás akadémiák púp a hátukon”

 Az összes többi együttes szinte vegetál. Ezeknek a csapatoknak a tulajdonosai nem versenyképesek. Ők kénytelenek az állam segítségét is igénybe venni a fennmaradáshoz. Igaz, a bajnokságot magabiztosan vezető Zenit sem itt lenne, ha nem állna mögötte az állami gázholding, a Gazprom. A városoknak elég bajuk van, nemhogy még futballcsapatot tartsanak el. A nincsből pedig nem lehet sztár labdarúgókat vásárolni, akik vonzanák a szurkolókat a stadionokba.

„Jurij Belousz egykori futballmenedzser szerint az orosz futball klubszinten az utolsókat rúgja”

Amíg nem tudnak a bajnokság színvonalán emelni, mégpedig sajátnevelésű fiatalokkal, addig nem lesz pozitív irányú változás. Egy ekkora népességű országban limitálni kellene az idegenlégiósok létszámát, hogy ne előre lefutott legyen a bajnokság. Igen, de az öt „nagy” így komoly összegektől esne el a nemzetközi kupaküzdelmekben.

A francia labdarúgó-szakíró, Nicolas Regazzi 2018-ban adott eléggé lesújtó véleményt az orosz futball jövőjéről. Elmondta, hogy amíg a gazdag tulajdonosok nem értik meg, hogy utánpótlás nevelés nélkül nem fognak kilábalni az eredménytelenségből, addig változás nem lesz. A Zenit 2008-as UEFA-kupa győzelme óta klubszinten sincs eredmény. A sztár játékosok jól fizetettek, de még egyikük sem szolgálta meg a pénzét, ráadásul elveszik a lehetőséget a hazai fiataloktól. Nem véletlen, hogy az európai topcsapatok nem kapkodnak az ifjú orosz tehetségek után.

„Lehetnek a világban bárhol dúsgazdag mecénások, azok legfeljebb a helyi sikereket tudják biztosítani, nemzetközi szinten már hátrányban vannak. Amíg ők ezzel beérik, addig nem lesz változás”

A külföldi játékosokra költött összegek töredékéből lehetne megfizetni nemzetközi szinten elismert utánpótlás szakembereket, akik már bizonyítottak. Meg kell nézni, hol tart a belga vagy holland utánpótlás, akik Henk Mariman irányításával építik a jövő futballistáit, de olyan szinten, hogy a belga vagy holland bajnokságban azok maradnak, akiket nem vitt még el a négy európai topliga.

Tisztában van azzal az Orosz Labdarúgó Szövetség is, hogy a mostani állapot hosszútávon nem kifizetődő, de tenni ellene egyelőre nem tudnak. Az öt kőgazdag oligarcha erősebb. Még akkor is, ha tudjuk, hogy Galickij ezekből a harcokból kimarad. Neki a csapata szórakozás, ha úgy tetszik úri hobby.

Neki ennél sokkal fontosabb a családja.

MEGOSZTÁS

1963-ban születtem. Elvégeztem iskolákat, sportoltam, majd edzősködtem. Dolgoztam Ukrajnában, meg egy pár helyen, így valamennyire belelátok a szláv életbe. Szinte minden érdekel, kivéve a kibernetikát. Művészet, de inkább sport és kulinária párti vagyok. Politika alól sem vagyok felmentve, de azt meghagyom a nagyoknak. Nem ellenségem a humor, de a cinizmus, sőt a szarkazmus sem. Nem vagyok grafomán, de néha előbújik a kisördög és olyankor tollat, illetve klaviatúrát ragadok. Hogy érdemes-e, azt majd az olvasók eldöntik.